EDITURA PARALELA 45 - Auxiliare · subiect: Aventurile lui Tom Sawyer Arad, 17 iunie 2018 Dragul meu Adrian, Nu ți-am mai scris de câteva luni, fiindcă am fost foarte ocu-pată - [PDF Document] (2024)

  • EDITU

    RA P

    ARAL

    ELA

    45

  • Lucrarea este realizată în conformitate cu Programa școlarăpentru disciplina Limba și literatura română pentru clasa a VII-a,aprobată prin O.M.E.N. 3393/28.02.2017.

    Layout&DTP: Mariana DumitruRedactare: Magda Trandafir,Daniel MitranCredite foto: shutterstock.com

    Descrierea CIP a Bibliotecii Naționale a RomânieiCÎRSTEA,MIHAELA [emailprotected] : Scrisorile verii : caiet deantrenament pentru limba și literatura română : clasa a VII-a /Mihaela Daniela Cîrstea, Laura Raluca Surugiu. - Pitești : Paralela45, 2019ISBN 978-973-47-2976-0I. Surugiu,Laura811.135.1821.135.1.09

    COMENZI - CARTEA PRIN POȘTĂEDITURA PARALELA 45BulevardulRepublicii, nr. 148, Clădirea C1, etaj 4, Pitești, jud. Argeș, cod110177Tel.: 0248 633 130; 0753 040 444; 0721 247 918Tel./fax: 0248214 533; 0248 631 439; 0248 631 492E-mail:[emailprotected]

    Copyright @ Editura Paralela 45, 2019Prezenta lucrare foloseștedenumiri ce constituie mărci înregistrate, iar conținutul esteprotejat de legislația privind dreptul de proprietateintelectuală.

    EDITU

    RA P

    ARAL

    ELA

    45

  • Mihaela Daniela CÎRSTEA Laura Raluca SURUGIU

    Scrisorile verii

    Caiet de antrenament pentru limba și literatura română

    clasa a VII-a

    @vacantadevara.eu

    EDITU

    RA P

    ARAL

    ELA

    45

  • 4

    ... în care se vorbește despre un băiat năzdrăvan, cu multăimaginație

    Capitolul al XIX-lea

    A sta fusese marea taină a lui Tom – planul de a se înapoiaacasă împreună cu frații săi pirați și de a lua parte la proprialor înmormântare. Sâmbătă, pe înserat, trecură apa către maluldinspre statul Missouri – călare pe un buștean și vâslind dinmâini. Debarcară la vreo nouă kilometri mai la vale de târgușor,dormiră până spre ziuă în pădurea din marginea târgului, iar apoise furișară pe drumeaguri lăturalnice, sfârșindu-și somnul sus, îngaleria bisericii, printre băncile stricate care zăceau acolovraiște.

    Luni, în timpul gustării de dimineață, mătușa Polly și Mary searătară foarte drăgăstoase cu Tom și foarte atente față dedorințele lui. Se vorbi cu mult mai mult ca de obicei. Cu acestprilej, mătușa Polly spuse:

    – De, Tom, nu zic că n-a fost o glumă strașnică… să lăsați să seperpelească o lume-ntreagă, aproape o săptămână ca să vă distrațivoi, băieții; da-i păcat că te-a răbdat inima să mă lași pe mine sămă amărăsc atâta. Dac-ai putut trece apa pe-un buștean ca să teduci la înmormântarea ta, puteai s-o mai treci și-altă dată, casă-mi dai de știre că nu ești mort, ci doar fugit de-acasă.

    către: [emailprotected]: Aventurile lui TomSawyer

    Arad, 17 iunie 2018

    Dragul meu Adrian,

    Nu ți-am mai scris de câteva luni, fiindcă am fost foarteocu-pată cu temele și antrenamentele la gimnastică (anul acesta amdevenit campioană națională la sărituri). M-am antrenat aproape înfiecare zi și nu am mai avut timp de nimic altceva.

    Dar să nu crezi că am uitat de promisiunea noastră – să nescriem de fiecare dată când citim ceva interesant. Ei bine, am datpeste o carte care sigur îți va plăcea: „Aventurile lui Tom Sawyer”de Mark Twain. Personajul principal face numai nebunii, e într-ocontinuă aventură și se distrează cu prietenii săi, uneori chiarexa-gerând. De exemplu, în capitolul pe care ți-l trimit, Tom seîntoarce acasă după o perioadă atât de mare de absență, încâtajunge să fie dat dispărut. Apare exact la... înmormântarea lui(da, bieții oameni îl considerau mort!) și... mai bine te las săcitești.

    Aștept impresiile tale de lectură, iar dacă vrei, îți trimitcartea.

    Cu drag, AIlinca

    Scrisoarea IScrisoarea I

    EDITU

    RA P

    ARAL

    ELA

    45

  • 5

    – Da, zău, Tom, c-ai fi putut să faci asta, spuse Mary, și credc-o și făceai, dacă-ți dădea prin gând.

    – Ai fi făcut-o, Tom? întrebă mătușa Polly, luminându-se la fațăîn așteptarea răspunsului. Hai, zi! Făceai asta dacă-ți dădea pringând?

    – Hm, de! Știu și eu? Ne-ar fi stricat tot planul.– Tom, eucredeam că atâtica ții și tu la mine, spuse tușa

    Polly cu glas mâhnit, care-l făcu pe băiat să se simtă prost.Tot era ceva dacă te gândeai măcar la una ca asta, chiar dacă, pânăla urmă, să zicem că n-o făceai.

    – Lasă, mătușică, nu-i nimic, nu-ți fă inimă rea din atâtalucru, sări Mary. Nu știi cât de zăpăcit e Tom? Totdeauna sepripește și de-aia nu-i dete prin gând să facă ce trebuie.

    – Cu atât mai rău! Lui Sid i-ar fi trecut prin minte! Și nunumai atât, dar Sid chiar c-ar fi venit să-mi dea de știre.Tom,

    când o să-ți aduci aminte odată și-odată o să fie prea târziu șio să-ți pară așa de rău că n-ai ținut mai mult la mine și că nute-ai purtat mai bine. Și ți-ar fi fost atât de ușor.

    – Mătușico, de ce vorbești așa? Știi foarte bine că țin la tine,spuse Tom.– Aș ști mai bine dac-ai dovedi-o prin purtarea ta.– Acumîmi pare rău că nu mi-a dat prin gând, zise Tom cu glas de căință,da’ să știi că într-o

    noapte te-am visat. Tot e ceva, nu?– Mare lucru nu e, să visezeștie și cotoiul, dar tot e mai bine ca nimic. Și ce-ai visat?–Uite, miercuri noaptea am visat că tu ședeai colo lângă pat, Sidședea pe lada de lemne, iar

    Mary alături de el.– Așa și ședeam. Așa ședeam totdeauna. Îmipare bine că-n visele tale ți-ai adus aminte măcar

    de atâta lucru. (...)– Da, acuma-mi amintesc deslușit tot visul.După aia, tu ai zis de mine că nu-s rău, ci doar poznaș

    și neastâmpărat și că nu-mi dau seama ce fac, ca un mânz,parc-ai spus, sau așa ceva.– Da, așa am spus! Doamne, Dumnezeule!Nemaipomenit! Hai, zi-nainte, Tom!– Și apoi ai început să plângi.–Da, da, așa e. N-am plâns eu numai atunci… Ei, și după aia?– Dupăaia, a-nceput și doamna Harper să plângă și să spuie c-așa era șiJoe al ei și că-i pare

    rău că-l bătuse pentru c-ar fi șterpelit smântâna pe care-oaruncase ea cu mâna ei.– Tom, să știi că intrase-n tine Duhu Sfântși te făcuse proroc! (...)Copiii s-au dus la școală, iar bătrâna —la doamna Harper, ca să-i povestească visul minunat al

    lui Tom. Pe când ieșea din casă, Sid fu destul de înțelept încâtsă nu rostească tare ce era în gândul lui și anume: „Cam străveziepoveste. Atâta vis lung și fără nicio greșeală!”

    EDITU

    RA P

    ARAL

    ELA

    45

  • 6

    Ce mai erou devenise Tom! Acum nu mai umbla țopă-ind sau sărindca un cal nărăvaș, ci cu pas legănat și plin de demnitate, cum secuvenea unui pirat care simțea ochii lumii ațintiți asupra sa. Vezibine c-așa era. Încerca să nu dea atenție privirilor și vorbelorcare se schimbau când trecea el, dar le sorbea cu nesaț și toate îlungeau la inimă. Băieții mai mici se îmbulzeau pe urmele lui,mândri de a fi văzuți cu el și răbdați pe lângă dânsul, de parc-arfi fost toboșarul unei defilări sau elefantul care conducemena-jeria la intrarea în târg. Băieții de-o seamă cu el se făceaua nu ști că fusese plecat, dar în sinea lor se prăpădeau deinvidie. Ar fi dat orice să aibă pielea lui tuciurie și tăbăcită desoare dar și faima lui strălucită. Tom însă nu s-ar fi lipsit deele nici în schimbul unui circ întreg.

    La școală, copiii făceau atâta caz de el și de Joe, sor-bindu-idin ochi cu așa o admirație, încât nu trecu mult și celor doi eroinici cu prăjina nu le mai ajungeai la nas. Ei începură săpovestească nesățioșilor ascultători peripețiile prin caretrecuseră, dar povestea nu avea decât început, căci sfârșit erapuțin probabil să aibă vreodată, cu așa o închipuire bogată ca alor. Iar când, în cele din urmă, și-au scos lulelele și-au începuta se plimba, pufăind cu seninătate, gloria lor ajunse laapogeu.

    Tom hotărî că acuma putea să nu-i mai pese de Becky Thatcher.Gloria îi ajungea. Va trăi pentru glorie. Acum, că el ajunsese opersoană atât de cunoscută, poate că ea va voi să se împace. Foartebine, n-avea decât! O să vadă ea că știa și el să fie nepăsător.Curând sosi și Becky. Tom se făcu că n-o vede. Se îndepărtă și,alăturându-se unei cete de băieți și fete, începu să povestească.Băgă de seamă că ea alerga veselă de colo până colo, cu fațaîmbujorată și cu ochii jucăuși, făcându-se că-și fugărește colegiiși râzând în hohote când prindea pe câte unul. Nu-i scăpă faptul căprindea mereu pe cineva chiar în apropierea lui și că de fiecaredată arunca spre el o privire plină de tâlc. Treaba asta nu făceadecât să-i satisfacă din plin păcătoasa vanitate. Astfel, în loc săobțină rezultatul dorit, l-a întărâtat și mai mult, iar acum elevita cu tot dinadinsul să se trădeze că o știe în apropiere.

    În cele din urmă, ea încetă să mai zburde. Se plimba nehotărâtăde colo până colo, scoțând uneori câte-un suspin și aruncând cătreTom priviri furișe, pline de așteptare. Observă că Tom vorbea cuAmy Lawrence mai mult decât cu oricine altcineva. Îi trecu unjunghi prin inimă și se simți deodată neliniștită, stânjenită.Încercă să plece, dar picioarele o trădară; în loc să se depărteze,se dădură mai aproape de grupul în care se afla Tom. Acesta dădu aînțelege că avea treburi serioase, niște lucruri care trebuiauneapărat rezolvate și că era cam târziu.

    (Mark Twain, Aventurile lui Tom Sawyer)

    Scrisoarea IScrisoarea I

    EDITU

    RA P

    ARAL

    ELA

    45

  • 7

    către: [emailprotected]: Re: Aventurile lui TomSawyer

    Orăștie, 20 iunie 2018

    Dragă Ilinca,

    Îmi pare așa de bine că mi-ai scris! Să știi că și eu m-amgândit la tine. Te felicit pentru titlul de campioană, e rezultatulunor ani de muncă și de sacrificiu.

    Ce text interesant mi-ai trimis! M-am distrat foarte mult și m-aamuzat întâmplarea. Cu toate acestea, nu cred că Tom a procedatchiar cum trebuie, fiindcă a fugit de acasă și, în loc să îșiliniștească familia, a preferat să își continue aventura cupirați.

    Cât despre carte, am împrumutat-o de la biblioteca școlii. Dupăce o termin, îți mai scriu.

    Te îmbrățișez cu drag, SAdrian

    Dragul meu prieten,Ce mult mă bucur să te regăsesc la fel depasionat

    de cărți ca până acum! Cum mă știi, nici eu nu mă las mai prejosși te provoc prin întrebările și exercițiile de mai jos. Ca deobicei, sunt sigur că te vei descurca de minune!

    Te aștept apoi cu noi experiențe interesante!Te salut,YLecturiciED

    ITURA

    PAR

    ALEL

    A 45

  • 8

    Scrisoarea IScrisoarea I

    Descoperim textul cu Lecturici!Pentru fiecare rezolvare corectăvei primi câte două puncte. Succes!

    q Lecturici se simte foarte obosit și nu reușește să stabileascăîn mod corect ideile principale ale fragmentului dat. Îl ajuți săcompleteze diagrama următoare, în ordinea momentelorsubiectului?

    w

    EXPOZIȚIUNEA:____________________________________________________________

    w

    PUNCTULCULMINANT:____________________________________________________________

    INTRIGA:____________________________________________________________

    DEZNODĂMÂNTUL:____________________________________________________________

    DESFĂȘURAREAACȚIUNII:____________________________________________________________

    Am primit ______ puncte.

    w Completează enunțurile cu informațiile potrivite din textuldat:a. Copiii conduși de Tom trecură apa către malul dinspre statulMissouri ___________________ .b. Mary credea că Tom este_____________________________________________________________.c.Sid gândea că povestea lui Tom era___________________________________________________ .d. La școală,copiii îi priveau pe Joe și pe Tom__________________________________________ .e. Becky se simțeaneliniștită deoarece_________________________________________________ .

    Am primit ______ puncte.

    e Încercuiește varianta corectă de răspuns:• Planul lui Tom era:a. să sperie oamenii din biserică; b. să nu mai meargă lașcoală;

    c. să se întoarcă la propria înmormântare; d. să o impresionezepe Becky.

    • Tom îi mărturisi mătușii sale că: a. e obosit; b. a visat-o;c. a suferit de foame; d. s-a rătăcit cu barca pe fluviu.

    EDITU

    RA P

    ARAL

    ELA

    45

  • 9

    • La școală, Tom se simțea: a. ignorat de colegi; b. nefericit;c. trist; d. ca un erou.

    • Tom hotărî să renunțe la Becky: a. fiindcă era îndrăgostit deAmy; b. deoarece îi ajungea gloria; c. întrucât fata îl enerva.

    Am primit ______ puncte.

    r Formulează răspunsuri potrivite pentru întrebările mai jos:•Ce îi reproșează mătușa Polly lui Tom?

    __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

    • Care este atitudinea colegilor de școală față deTom?__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

    • Ce atitudine are Tom față deBecky?__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

    • Crezi că Tom are dreptate să se simtă mândru de faptele sale?Ai vreun sfat pentruel?__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

    Am primit ______ puncte.

    t Realizează o scurtă descriere a personajului principal,valorificând două mijloace de caracteri-zare diferite.

    __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

    Am primit ______ puncte.ED

    ITURA

    PAR

    ALEL

    A 45

  • 10

    Mai aproape de text!Pentru fiecare rezolvare corectă vei primicâte două puncte. Succes!

    q Scrie câte un sinonim pentru fiecare cuvânt subliniat dinprimul paragraf al textului:taină –___________________________buștean –___________________________

    se furișară – ________________________lăturalnice –_________________________

    Am primit ______ puncte.

    w Explică folosirea semnelor de punctuație și de ortografie înfragmentul următor:– Lasă, mătușică, nu-i nimic, nu-ți fă inima readin atâta lucru, sări Mary. Nu știi cât de

    zăpăcit eTom?_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

    Am primit ______ puncte.

    e Completează tabelul de mai jos cu informațiile solicitate.Privește cu atenție cuvintele subliniate în fragmentul extras dintextul citat:

    Vezi bine c-așa era. Încerca să nu dea atenție privirilor șivorbelor care se schimbau când trecea el, dar le sorbea cu nesaț șitoate îl ungeau la inimă. Băieții mai mici se îmbulzeau pe urmelelui, mândri de a fi văzuți cu el și răbdați pe lângă dânsul, deparc-ar fi fost toboșarul unei defilări sau elefantul care conducemenajeria la intrarea în târg.

    Cuvântul Partea de vorbire Funcția sintactică

    bine

    privirilor

    când

    lui

    dânsul

    Am primit ______ puncte.

    r Transcrie din povestire trei atribute adjectivale exprimateprin părți de vorbire diferite și preci-zează aceste părți devorbire:

    a.____________________________________________________________________________b.____________________________________________________________________________c.____________________________________________________________________________

    Scrisoarea IScrisoarea I

    EDITU

    RA P

    ARAL

    ELA

    45

  • 11

    t Transcrie, din text, un atribut substantival prepozițional.Precizează cazulsubstantivului.______________________________________________________________________________

    Am primit ______ puncte.

    y Alege varianta corectă de răspuns:• În enunțul „Luni, întimpul gustării de dimineață, mătușa Polly și Mary se arătarăfoarte dră-

    găstoase cu Tom și foarte atente față de dorințele lui.” există:a. două complemente circ*mstanțiale de timp; b. trei complementecirc*mstanțiale de timp; c. un complement circ*mstanțial detimp.

    • Cuvântul subliniat din enunțul „Gloria îi ajungea.” arefuncția sintactică de: a. complement direct; b. subiect; c. numepredicativ.

    • În enunțul „– Aș ști mai bine dac-ai dovedi-o prin purtăriletale”, predicatele sunt exprimate prin verbe la modul:

    a. indicativ; b. conjunctiv; c. condițional-optativ.

    • Adverbul subliniat în enunțul „Foarte bine, n-avea decât!”este la gradul: a. superlativ absolut; b. superlativ relativ desuperioritate; c. comparativ de superioritate.

    Am primit ______ puncte.

    Exercițiul lui Lecturici!

    Imaginează-ți că ești Tom și că dorești să îi ceri iertaremătușii Polly. Redactează un bilet în care să îți exprimi gândurileși regretul față de suferința provocată.

    ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________EDITU

    RA P

    ARAL

    ELA

    45

  • 12

    Hoinari prin vacanță!

    Ce ați face dacă ați avea șase mii de dolari în monede de aur?Dar douăsprezece mii? Nu știu cât ar valora astăzi, dar se pare că,pentru doi băieți americani care au acționat ca la carte, înaintede Războiul Civil American, însemna o avere fabuloasă.(...)

    Tom simte nevoia să trăiască pe muchie de cuțit, așa cum Huckface deja. Tom este un aventurier teribilist, Huck este un hoinarcerebral. Tom nu se dă în vânt după convenții și modele, Hucktrăiește neconvențional. Amândoi par niște pungași de condamnat laprima vedere, dar în situații-limită se lasă conduși de principii,devin scrupuloși, plini de omenie și dau dovadă de caracter mare șide eroism. Iar între cei doi este o prietenie de nestrămutat, așacum cele două cărți sunt de nedespărțit.

    Pentru cei care nu au citit romanul, nu o să stric plăcereapovestind prea mult Aventurile lui Tom Sawyer, una dintre cele maicăutate cărți de aventuri din toate timpurile. Autorul cărții, MarkTwain, a publicat romanul la maturitate (avea 41 de ani),mărturisind în prefață că i-a avut în minte atât pe cei mici, câtși pe cei mari:

    „Deși am scris povestirea de față mai mult pentru a dărui câtevaclipe de delectare tineretului, nădăjduiesc că ea va fi luată înseamă și de oamenii mari, căci gândul meu este să le reamintesc înmod plăcut cum erau și ei odinioară, cum simțeau, cum gândeau, cevorbeau și ce năzbâtii puneau uneori la cale.”

    Chiar așa… Hai să comparăm năzbâtiile noastre copilărești cu alelui Tom Sawyer. Vă asigur că acest băiat are darul de a ne pune lagrea încercare atât imaginația, umorul, cât și capacitatea de adiscerne binele de rău. Pentru că una e să pleci de acasă și să-ilași pe ai tăi să te creadă mort până când hotărăști că a sositmomentul potrivit pentru o revenire în plină glorie și alta e săaduci puțină variație la școala și la slujba de duminică, uneoriatât de previzibile și uzate, cu teme atât de mult repetate, încâtauditoriul, fără voie, ațipește, riscând să fie ars pe loc deflăcările gheenei. Cu alte cuvinte, Tom Sawyer exagerează uneori înrău alteori în bine și de aceea acțiunile lui sunt discuta-bile,dar se salvează categoric în fața cititorului când te aștepți maipuțin prin intervenții de toată lauda. Câți dintre noi am aveacurajul să spunem ce am văzut, dacă s-ar întâmpla să fim martoriiunui omor; să facem lumină într-un caz în care probele incrimineazăla prima vedere un om nevinovat și, condamnându-l la moarte sigură,lasă adevăratul făptaș în libertate? Și câți dintre noi am consimțisă luăm bătaie în locul unei fete cu care suntem certați, pejumătate înduioșați de pedepsirea acesteia, pe de-altă partețintind o împăcare înduioșătoare la final?

    Nu-i de mirare că până și un model de seriozitate, cinste șirigoare, precum mătușa Polly, cea care își luase responsabilitateacreșterii și educării lui Thomas, băiatul surorii sale răposate,înce-puse să creadă că este depășită de situație. (...)

    Rămâne să citiți cartea ca să aflați toate întâmplările și toatenăzdrăvăniile puse la cale de Tom și prietenii săi. Nu ne despărțimînainte de a preciza că Tom Sawyer nu este întru totul un personajinventat. Autorul mărturisește în prefața cărții: Huck Finn este unpersonaj real. Tom Sawyer, de asem*nea, dar nu de sine stătător,căci figura lui e o îmbinare de caractere. Scriitorul comple-teazăulterior această declarație, cu alte detalii. La conturareapersonajului său au contribuit se pare

    Scrisoarea IScrisoarea I

    EDITU

    RA P

    ARAL

    ELA

    45

  • 13

    portretul din copilărie al autorului însuși precum șitrăsăturile unor colegi de-ai săi: John Briggs și Will Bowen. Înrealitate, numele lui Huckleberry Finn, un prieten din copilărie,era Tom Blankenship.

    Cât despre întâmplări… ele sunt inspirate din cele petrecute înorășelul real Hannibal (St. Petersburg, în carte) din statulMissouri, în care și-a petrecut copilăria scriitorul. Mark Twain necomunică tot în prefață că mai toate aventurile descrise în carteaaceasta sunt întâmplări adevărate; una sau două dintre ele sunt alemele proprii, celelalte sunt ale foștilor mei colegi de școală.

    Mie nu mi-a mai rămas cu această recenzie decât să vă dau oidee: investiți puțin timp în lectura unei cărți, aceeași care demai bine de un secol seduce generații de cititori: Aventurile luiTom Sawyer de Mark Twain. (dupăhttp://www.cartiletinerilor.com/aventurile-lui-tom-sawyer-mark-twain/)

    q Notează trei aspecte care ți s-au părut interesante înprezentarea romanului lui MarkTwain.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

    w Care sunt criteriile la care apelezi când vrei să cumperi ocarte? Argumentează-ți punctul devedere.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

    e Când vrei să cumperi o carte, mergi în librărie sau comanzionline? Notează, pentru fiecare modalitate de a cumpăra o carte,câte trei avantaje/dezavantaje, completând imaginile de maijos.

    LIBRĂRIA____________________

    ____________________

    ____________________

    ____________________

    ____________________

    ____________________

    ONLINE____________________

    ____________________

    ____________________

    ____________________

    ____________________

    ____________________

    EDITU

    RA P

    ARAL

    ELA

    45

  • 14

    Scrisoarea a II-aScrisoarea a II-a

    Un vânt răzleț își șterge lacrimile reci pegeamuri.Plouă.Tristeți nedeslușite-mi vin, dar toată durerea,ce-osimt n-o simt în mine,în inimă,în piept,

    ci-n picurii de ploaie care curg.Și altoită pe ființa mea imensalumecu toamna și cu seara eimă doare ca o rană.Spre munți trec noricu ugerele pline.Și plouă.

    (Lucian Blaga, Melancolie)

    A

    către: [emailprotected] subiect: Versuri despreploaie

    Mamaia, 22 iunie 2018

    Bună, Andreea!

    Știu că am promis să îți scriu o scrisoare, dar m-am gândit cătrimiterea unui e-mail e mai rapidă. În plus, eu cred că poștaelectronică are mai multe avantaje: mesajul ajunge mai repede ladestinatar, nu mai sunt probleme cu descifrarea scrisului și potatașa imediat orice doresc.

    De fapt, ți-am și atașat două poezii despre ploaie. De ce despreploaie? Ei bine, fiindcă cinci zile cât am stat la mare a plouatîntruna și am dorit mult să aflu cum descriu poeții acest fenomen,atât de neplăcut în ce mă privește.

    Am ales două poezii, diferite din punctul de vedere al emoțieitransmise. Să îmi spui care ți-a plăcut mai mult.

    Irina A

    ... în care se vorbește despre frumusețea ploii oglindită înversuri

    EDITU

    RA P

    ARAL

    ELA

    45

  • Cuprins

    Scrisoarea I – se poate citi la pagina 4 În care se vorbeștedespre un băiat năzdrăvan, cu multă imaginație

    Scrisoarea II – se poate citi la pagina 14 În care se vorbeștedespre frumusețea ploii oglindită în versuri

    Scrisoarea III – se poate citi la pagina 22 În care esteprezentată o familie din Bărăgan, dar și viața grea pe malulDunării

    Scrisoarea IV – se poate citi la pagina 32 În care e prezentatăo minunată poveste cu un nepot și o bunică

    Scrisoarea V – se poate citi la pagina 42 În care esteprezentată modalitatea prin care se rezolvă situația școlară a unuielev leneș... dar cu multe cunoștințe

    Scrisoarea VI – se poate citi la pagina 50 În care se vorbeștedespre adaptarea echipajului de pe goeleta Speranța în Țara deFoc

    Scrisoarea VII – se poate citi la pagina 58 În care se vorbeștedespre prietenie, despre modelele pe care ni le alegem de-a lungulvieții…

    Scrisoarea VIII – se poate citi la pagina 66 În care facemcunoștință cu romanul istoric

    Scrisoarea IX – se poate citi la pagina 76 În care este lăudatăfrumusețea naturii, indiferent de anotimp…

    Scrisoarea X – se poate citi la pagina 84 În carepersonajul-narator prezintă o întâmplare din propria copilărie

    93

    EDITU

    RA P

    ARAL

    ELA

    45

EDITURA PARALELA 45 - Auxiliare · subiect: Aventurile lui Tom Sawyer Arad, 17 iunie 2018 Dragul meu Adrian, Nu ți-am mai scris de câteva luni, fiindcă am fost foarte ocu-pată - [PDF Document] (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rueben Jacobs

Last Updated:

Views: 6339

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rueben Jacobs

Birthday: 1999-03-14

Address: 951 Caterina Walk, Schambergerside, CA 67667-0896

Phone: +6881806848632

Job: Internal Education Planner

Hobby: Candle making, Cabaret, Poi, Gambling, Rock climbing, Wood carving, Computer programming

Introduction: My name is Rueben Jacobs, I am a cooperative, beautiful, kind, comfortable, glamorous, open, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.